En Sommarpärla
Med aktiviteter
så att det
räcker i dagar

Idag är Hjälmare kanal ett attraktivt besöksmål och trafikeras i först hand av fritidsbåtar men också av passagerarbåtar som går regelbundna turer under sommarsäsongen. Den som färdas med båt genom kanalen från Gravudden vid Arbogaån till Notholmen i Hjälmaren passerar nio slussar på vägen, som än idag öppnas för hand precis som för 400 år sedan.

Hjälmare kanalcafé är en alldeles utmärkt utgångspunkt för att utforska kanalen och området omkring. Här listar vi lite saker som vi tycker om att göra, som vi också hoppas att du ska tycka om!

BADA

I kanalen går det alldeles utmärkt att ta sig ett svalkande dopp och bara några stenkast från cafét finns Kvarnsjöns Badplats. Där hittar du en liten sandstrand med brygga och ett stort gräsområde.

Vandra

Passa på att vandra och upplev både natur och kultur längs Säterboleden som finns i området. Välj att gå hela vandringsleden på 13 kilometer eller några av de kortare sträckor som utgår från Kanalcafét längs båda sidor av kanalen.

Säterboleden kallas också för Munkastigen och Munkagången eftersom munkar vandrade här på sin väg mellan klostren i Julita och Arboga. Sevärt i området är slussarna i Hjälmare kanal, Finnhäll med stentorget, Vägge hällar, gamla Hjälmare kanal som är byggd på 1600-talet.

Se naturkartan för att läsa mer om Säterboleden!

Cykla

Området kring Hjälmare kanal passar utmärkt att utforska på cykel. Här finns förutom Sveriges äldsta grävda kanal pampiga ek-alléer, slussar och unik natur. I området finns det ett flertal grusvägar och stigar att cykla på. Ta avstickaren till Notholmen där kanalen möter Hjälmaren, eller cykla in till centrala Arboga? Oavsett hur mycket kraft du har i benen, så finns det mark att utforska – då sitter en av våra våfflor extra fint efteråt!

Hitta vilken led du skulle vilja testa eller läs mer om hur en längre cykeltur i området kan upplevas!

Paddla

Här pratar vi alltså om den typ av paddling som sker med kanot eller kajak – inte med rack och boll. Hjälmare kanal lämpar sig nämligen lika bra för den som i sakta mak vill ta sig fram nära vattenytan och bli ett med naturen. Kanoten eller kajaken lyfts förbi slussarna.

kajak_2.jpg

Fiska

Kanalen bjuder på goda fiskemöjligheter. Här fiskar du abborre och gädda, men även ål och gös kan fastna på kroken. För att fiska i kanalen krävs fiskekort.

Swish 1233157559

Dagkort: 50kr

Årskort: 200kr (12 mån)

Reservera ditt bord

Fredagar & lördagar tar vi bordsbokningar för middagssällskap i Bistron. Fyll i dina uppgifter så
hör vi av oss!

Tack
för din bokning!

Vi återkommer med bokningsbekräftelse.
Vi ses snart!

Reservera ditt bord

ONs-lör tar vi bordsbokningar för middagssällskap i Bistron. Fyll i dina uppgifter så
hör vi av oss!

Tack
för din bokning!

Vi återkommer med bokningsbekräftelse.
Vi ses snart!